Willa Tugendhat w Brnie

Modernistyczna willa zaprojektowana przez Miesa van der Rohe'a w Brnie to miejsce, które warto odwiedzić. Trzeba tylko pamiętać, aby zaplanować wizytę z kilku miesięcznym wyprzedzeniem, bo w przeciwnym razie nie wejdziecie do środka.

Wejście od frontu, Willa Tugendhat, Mies van der Rohe, 1928 - 1930 

Willa została zaprojektowana dla bogatej rodziny żydowskiej, Fritza i Grety Tugendhat. Dzięki nieograniczonym funduszom, które przekazał na budowę ojciec Grety, dom powstał w zaledwie kilkanaście miesięcy (1929 - 1930). Posiadłości została usytuowana na spadzistej działce, w otoczeniu przyrody. Otwiera się na trzy kondygnacje od strony ogrodu, choć od frontu wygląda na parterowy, horyzontalny budynek mieszkalny. Możliwości finansowe umożliwiły zastosowanie nowych technologii, jak stalowa konstrukcja usztywniona ścianami, system ogrzewania i wentylacji oraz wykorzystanie bardzo drogich materiałów.



Od frontu usytuowano sypialnie z wydzieloną przestrzenią dla rodziców i dzieci oraz ich niani. Pokoje otwierają się na taras z widokiem na panoramę Starego Miasta. Od strony ulicy zastosowano szybę mleczną, której zadaniem było dostarczanie światła, jednocześnie zachowując prywatność. Ciekawym rozwiązaniem są drzwi, które sięgają od podłogi do sufitu. Na piętrze znajdują się dwie łazienki z oddzielnym systemem wentylacji, jedna w części dla rodziców, druga dla dzieci. Surowe wnętrze, białe ściany, przestrzeń i drogie materiały to cechy, którymi kierował się architekt. Ornament uznawał za zbrodnię. Podobno rodzina nie do końca zastosowała się do "zakazu posiadania ozdób" i kiedy van der Rohe miał przyjechać z wizytacją - schowali wszystko do skrytki.




Od strony ogrodu, na drugiej kondygnacji znajduje się przeszklony salon. Jego przestrzeń została wydzielona na jadalnię, bibliotekę, ogród zimowy oraz przestrzeń wspólną. Ściany oddzielające przestrzeń zastąpiono materiałowymi zasłonami, które mogły służyć odseparowaniu. Meble zostały zaprojektowane przez Miesa van der Rohe we współpracy z Lily Reich, jednak oryginały się nie zachowały i zastąpiono je replikami. Na tym samym piętrze usytuowano kuchnię wraz z pomieszczeniami dla służby.



Rodzina Tugendhat mieszkała tam do 1938 roku, kiedy to została zmuszona do ucieczki przed hitlerowcami. Najpierw osiedli w Szwajcarii, a następnie emigrowali do Wenezueli. Początkowo willę zarekwirowało gestapo, następnie mieszkali w nim sowieccy żołnierze, którzy podobno trzymali tam konie. Po wojnie otworzono tutaj prywatną szkołę tańca, a następnie sanatorium dla dzieci z wadami kręgosłupa. Po wielu perypetiach willa została odrestaurowana i udostępniona zwiedzającym w 2012 roku. Ponadto znajduje się na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Modernistyczna willa Ludwika Mies van der Rohe'a to ikona modernizmu, którą warto zobaczyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sztuki Nigdy Nie Za Wiele , Blogger